Matnyttigt

 

MATNYTTIG INFORMATION

 

Perro de agua Español är en ras som inte fäller. Pälsen är lockig och växer ungefär en centimeter i månaden och man skall inte borsta den lockiga pälsen. Då förstör man strukturen och pälsen filtar lätt ihop sig. När det gäller klippning kan man klippa sin hund precis så ofta som man själv vill. Antingen lär man sig att klippa själv, träning ger färdighet, eller lämnar man hunden till någon som klipper. Perron skall inte klippas i frisyrer utan man klipper samma längd över hela hunden. Om man vill kan man lämna några millimeter längre päls på huvudet och i ansiktet. Vilken pälslängd man föredrar är en smaksak. En lång päls som har tovat ihop sig ordentligt brukar man får klippa riktigt kort så att man kommer under tovorna med maskinen. Man klipper alltså hunden med maskin, det finns flera modeller av maskiner på marknaden om man vill köpa sig en.(Se på Lyckliga Fårets hemsida för mer tips om trimutrustning eller hos Parma). Tänk på att om du är beredd att betala lite mer så får du bättre kavlitet på maskin. Vill man ställa ut sin hund bör pälsen vara mellan 3-15cm.

 

När det gäller håret som växer i öronen på hunden är det olika skolor om vad man skall göra eller inte göra med det. Jag fick lära mig en gång i tiden att plocka helt rent från hår och göra det sällan. En del säger att man skall plocka lite och ofta. En del veterinärer säger att man inte skall plocka alls utan bara klippa bort det yttersta håret. Det finns hundar som aldrig haft problem med sina öron trots att man aldrig plockat ut håret. Sen finns det hundar som får problem med öronen om man inte plockar bort håret, eller om man plockar bort det. Som jag ser det så får man helt enkelt anpassa "behandlingen" efter vilken hund man har.

En nackdel med att plocka bort håret är att det blir irriterat ner i hörselgången. Där varje hårstrå suttit blir ett litet öppet sår. Det blir en rodnad och grogrund för bakterier och svamp. Svamp är nämligen den vanligaste orsaken till öroninflammation. Om man då har en känslig hund och man har otur så kan det sparka igång en inflammation i hörselgången. Själv plockar jag rent i öronen på mina hundar två gånger om året och där emellan låter jag öronen "vila". Det har fungerat bra för oss. Jag torkar däremot rent med bomull och håller koll på att det inte är någon svampinfektion på gång. Ibland använder jag speciella medel som finns att köpa på apotek eller i olika zoo butiker som är speciellt anpassade för att rengöra hundars öron.Olika hundar utsöndrar olika mycket vax precis som vi människor, en del får man rengöra oftare än andra. Ett frist hundöra skall ha en honungsliknande lite sötaktig doft, vara torrt och ej svullet och rött, börja att lukta och titta i valpens öron så märker du också om det inte luktar eller ser ut som det brukar .

 

Om du har en hund med öronproblem kan det vara värt att prova ett medel som heter oticurant, det är många veterinärer som rekommenderar detta. Det är ett receptfritt pulver som man häller ner i hörselgången. Det torkar ut och återställer mikrofloran i hörselgången och skapar en miljö som inte svamp och bakterier trivs i, läs mer på www.oticurant.se eller www.sollvet.se

Återkommande problem med öronen bör utredas av en veterinär, då det kan finnas bakomliggande orsaker till dessa problem.

 

Sen kan en del hundar bli irriterade i hörselgången om de badar och dyker mycket, då det kommer in vatten i hundens öra, försök att torka ur öronen efter badet. Likaså när du duschar hunden, duscha aldrig ner i örat utan var försiktig .

Tecken på öroninflammation kan vara rodnad, ömhet, klåda, svullnad, dålig lukt från örat, utsöndring från örat, att hunden skakar mycket på huvudet, att den drar huvudet mot golvet.

 

Det blir varmare i öronen på hundraser där öronlappen hänger ner jämfört med om hunden har spetsiga öron som står rakt upp, där luftar det på ett helt anna sätt. Ha därför koll på öronen regelbundet,.

 

Tassar/Klor

 

Titta igenom hundens tassar och trampdynor regelbundet så det inte är sår eller sprickor på trampdynorna. Speciellt på vintern om man bor där det saltas mycket kan detta vara väldigt irriterande för en del hundar. De kan börja slicka och bita sig under tassarna och få eksem. Spola därför av tassarna efter promenaden om ni bor där det saltas. Sen kan man alltid smörja på olika typer av salvor före promenaden, det skyddar både mot salt och kylan. Men även i detta fallet är alla hundar olika och en del reagerar inte alls på kyla och salt medans andra gör det.

 

Klorna bör man klippa ofta för att de inte skall bli överväxta. Med allt för långa klor ökar risken för att hunden skadar sig och kan bryta en klo. Har hunden vita klor är det lättare att se pulpan än om klorna är svarta. Be om hjälp hos din uppfödare eller veterinären så du lär dig att klippa på rätt sätt. Lär också valpen tidigt att du skall känna på klorna och tassarna. Skulle man råka klippa för långt in på klon finns det blodstillande pulver att ta till, så det kan vara bra att ha hemma.

 

Munnen

 

Ta för vana att regelbundet titta din hund i munnen så att allt ser bra ut. Borsta gärna tänderna regelbundet, det förebygger tandsten. Börjar tandköttet bli rött runt tänderna är det ett tecken på det är dax att ha lite extra koll. Borsta noga varje dag en tid och se om det hjälper, ser man att det bildats lite tandsten brukar det inte sitta så hårt om man tar det direkt, skrapa lite med en nagel så brukar det försvinna. Tandsten och inflammerat tandkött som får pågå under en längre tid kan leda till tandlossing och det ger smärta hos hunden. Att låta hunden tugga på riktiga ben hjälper också att hålla borta tandstenen. Det finns också specialpreparat och specialben i zoo butikerna så det är bara att fråga personalen. Mina hundar klarar sig bra med tandborstning då och då och mycket färska ben av olika slag. Skulle man tycka att det behövs en ordentlig borttagning gör veterinärerna detta, i vissa fall ger man hunden lätt narkos under ingreppet. Den bedömningen gör veterinärerna.

 

 

 

 

Ansvar

 

Det är hundägaren som ansvarar för vad hunden gör när den är på allmän plats. Du som ägare måste se till att den inte stör eller skrämmer människor eller andra djur. Om hunden skadar någon eller förstör något är du ersättningsskyldig. Kolla med försäkringsbolaget där hunden är försäkrad så att person och olycksfallsförsäkring ingår. Mellan 1 mars och 20 augusti får hundar inte springa lösa där det kan finnas vilda djur. Under resten av året ska hundägarna se till att de inte driver eller förföljer vilt när de inte deltar i jakt. Ditt ansvar framgår av lagen om tillsyn över hundar och katter.

 

 

Ensam hemma

 

Det finns faktiskt ingen lag som reglerar hur länge en hund får vara själv men jag har hittat följande rekommendationer. Från Svenska kennelklubbens hemsida om ensam hemma står följande:

 

Hundar är flockdjur och trivs inte att vara ensamma. Enligt svensk lag får man inte heller lämna hunden utan tillsyn för länge. Hur lång stund kan då en hund vara ensam?

 

En tränad vuxen hund brukar klara av att vara ensam totalt 5 timmar per dag. En åttaveckors valp kan däremot oftast inte vara ensam alls utan måste tränas.

 

Börja träna valpen att vara ensam så snart den har börjat känna sig hemmastadd i sin nya familj. Till en början lämnar du den endast korta stunder och den bör vara ordentligt rastad och gärna lite trött. Lämna dock inte valpen direkt efter att den har varit ute och lekt vilda lekar med andra hundar eller med barn, eftersom den då är uppe i varv. Gör ingen stor affär av att du går och om valpen sover ska du absolut inte väcka den och göra den uppmärksam på att du lämnar den. Utnyttja naturliga situationer i vardagen till att träna ensamhet, utmärkta tillfällen är då du kasta sopor, gå till tvättstugan, hämta posten etc.

 

Hundar är individer och en del lär sig snabbt att vara ensamma ett par timmar utan problem. Andra tycker att det är jättejobbigt att vara ensamma i bara 10 minuter.

 

Vad säger lagen om rastning?

 

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter ska hundar som hålls inomhus utan fri tillgång till rastgård "rastas utomhus regelbundet med hänsyn till hundens ålder och hälsotillstånd". Hundar som permanent hålls i rastgård ska varje dag rastas på annan plats. De allmänna råden säger att hundar bör rastas var 6:e timme dagtid, valpar och äldre hundar oftare.

 

 

Sammantaget kan man ju tolka detta som att hundar inte får lämnas ensamma långa stunder, men det finns ingen tidsgräns satt egentligen, och vill man ha en tidsgräns med någorlunda stöd i lagstiftningen så är det nog 6 timmar som gäller, eftersom det är vad som rekommenderas för rastning.

 

Grundkriterierna i den svenska djurskyddslagstiftningen är inte alls så hårda som många tror, däremot är ju detta miniminivåer, dvs. vill du inte bli anmäld för djurplågeri så är det här det absolut minsta du ska tillse. I övrigt är det ganska fritt fram för ägaren att själv göra bedömningen vad som är bäst för just sitt djur så länge man uppfyller följande:

 

Inte heller i Djurskydslagen finner man några tidsangivelser.

 

Kostråd vid magsjuka

 

Det här receptet skall tydligen vara bra och fungera utmärkt, jag har dock inte själv någon erfarenhet.

En hund på ca 12kg skall ha den här portionen fyra gånger per dag, man skall dock alltid ha fastat hunden från mat 24 tim före påbörjad diet. Sen skall man succesivt trappa upp portionerna, börja lite och se hur magen reagerar och öka därefter.

1 medelstor kokt potatis

1 boll av rå oxfärs storlek som en köttbulle

2 msk majsolja

smeten skall bli som gegga, fyll på med mer olja om du tycker det känns torrt.

Blanda sedan i 1/2 dl Acidofil alt A-fil alt Dofilus, lactosfri

 

Sen kan man köpa färdiga burkar med skonkost/dietfoder att ha hemma , tex Gastro intestinal från Royal Canin (veterinärfoder köps på djurkliniker) alltid bra att ha hemma speciellt när man har valpar.. Små valpar kan man inte fasta tänk på det. Om hunden dricker dåligt finns det torkat blodpulver att köpa som kan blandas i vatten. Då dricker de garanterat. Alternativet är att droppa i några droppar buljong i vattnet.

 

På apoteket och hos en del veterinärer finns receptfria medel, både tabletter och pasta. Fråga personalen för råd. De jag provat heter Canikur och Diarsanyl, Prokolin, alla tillför bra bakterikultur till hundens mage/tarm. Fortiflora är ett pulver som man kan strö på maten om de är lösa i magen. Morotspellets en mkt bra produkt vid lösa magar "torkar upp" i tarmen. Om man misstänker att hunden ätit något som har förgiftat den, t ex ett gammalt ben alt något dött djur mm då kan man prova med Kolsuspension som är flytande kol. Finns på apoteket . Skall doseras 1-2ml/kg kroppsvikt.

 

Hund i Bil

 

Att ta med sig hunden i bilen när man åker bort känns som en självklarhet , det finns några saker jag tycker man skall tänka på.

Jag tycker att hundar i möjligaste mån skall sitta i en bur när de åker bil. Då vet du var den är under resans gång. Det kan vara direkt farligt att ha en lös hund i bilen när man kör, en trafikfara helt enkelt. Är hunden i en bur kan du även stanna under resan och öppna dörrarna på bilen och lasta i och ur utan att den hoppar ut. Det finna många burar att välja på men välj en som inte skrammlar eftersom detta kan stressa hunden. Man kan även välja att ha hunden i bilbälte och då sitter hunden i baksätet med ett speciellt bälte. Detta har jag själv aldrig provat så här kan jag inte uttala mig. Den lilla valpen åker lämpligast i ett knä hos en passagerare de första åkturerna så att den känner sig trygg och säker. Att åka bil brukar vara något som de flesta hundar uppskattar.

 

Man skall också tänka på hur varmt det blir i bilen under sommarhalvåret om du parkerar och lämnar hunden i bilen. Hunden kan snabbt bli överhettat och må väldigt dåligt och i värsta fall dö. Lämna därför hunden så sällan du kan i "sommarbilar" och om du måste så gäller god ventilation och vatten, här räcker det inte med att ha rutorna nere några centimeter, parkera alltid i skuggan. Men vi pratar om mycket korta stunder även här, se tabell nedan så får du en större förståelse över hur varmt det kan bli.

 

Tänk även på att det kan bli riktigt kallt på vintern i en bil och detta går snabbt, så var observant på både kyla och värme!