TIPS

En Perrovalp 


Behöver oftast mycket social träning


Vi uppfödare har en viktig uppgift så länge valpen är hos oss, när det gäller att socialträna den. Sen blir det valpens nya hem som tar vid när den flyttat från mig. Allra bäst är det att socialträna valpen så mycket man bara orkar när den fortfarande är liten. Men hela första levnadsåret är en viktig perid. Den tiden som man investerar i sin hund nu har man igen hela hundens liv.


För att få en hund som fungerar som vuxen  är det viktigt att  låta valpen får träffa många trygga och hundvana människor, det måste upplevas som positivt för valpen att träffa nya människor. Låt valpen träffa andra djur, andra hundar som är snälla och trygga. Ta med valpen till stan, på landet, i affärer om du får, åk buss, tåg, bil, hiss, så mycket man bara kan tänka sig. Tänk på att aldrig tvinga valpen i kontakten med nya människor utan låt den gå fram själv om den vill utan att locka med godis. Det kan ge motsatt om valpen känner sig pressad. Tänk på att det är du som bestämmer  vem   hunden skall hälsa på, inte hunden och inte den som ni möter.


Man måste också lära sin valp att bli hanterad vilket innebör att den skall tycka det är ok att man tittar på tänder, tittar den i munnen, känner igenom kroppen och man måste kunna klippa hundens klor. Det hör till hundägandet att man besiktigar sin hund regelbundet. Sen är det bra om valpen tränas i att andra människor får titta den i munnen. Man kanske behöver gå till veterinären någon gång och detta är ju oftast en okänd person, eller om man vill hålla på med utställning eller tävla i lydand då ingår det också att visa upp sina tänder för domaren.


En  perro behöver också passivitetsträning (att inte göra något alls). Det är lätt att man koncentrerar sig på alla aktiviteter som man vill ge sin hund och då är det lätt att glömma  att hunden måste kunna vara passiv. Den metala träningen "hjärngympan"   är väldigt viktig  eftersom det är svårt att trötta ut sin hund med motion,  hur man väljer att  jobba  mentalt med hunden är upp till var och en att bestämma.


uppfödning spansk vattenhund perro de agua espanol valpar båstad helsingborg skåne södra sverige rastypiska bra temperament vatten aktiv fäller inte valpar spansk vattenhund aktiva 

uppfödning av perro de agua espanol valpar